Het koor


 

Mannenkoor LAMBARDI werd op 5 oktober 1952 opgericht onder de naam Helmonds Koor 1952. In 1960 werd de naam gewijzigd in LAMBARDI. Deze naam is ontleend aan de Italiaanse zanger-componist Camillo Lambardi.
De vereniging wordt met raad en daad bijgestaan door de Stichting Mannenkoor Lambardi en de Ereraad.

Lambardi staat sinds 1 oktober 2019 onder de bezielende leiding van Jules Luesink

Het koor telt zo’n ruim tachtig actieve zangers. LAMBARDI heeft in de afgelopen jaren het koor, middels succesvolle workshop en koorschoolprojecten, op niveau weten te houden. 

Het repertoire gaat van klassiek tot eigentijds. Opera, operette, musicals, volksliederen, barbershop, kerkelijke muziek en Slavische werken behoren tot het brede spectrum dat wordt uitgevoerd.

Jaarlijks verzorgt het koor een optreden in het Theater Speelhuis en in het Carat paviljoen. Elke twee jaar is er een kerstconcert met de Rimbo/Band. Verder zijn er optredens op uitnodiging binnen en buiten Helmond.
In de voorbije jaren zijn ook vele mooie koorreizen gemaakt naar o.a.  Berlijn, Straatsburg, Lindenholzhausen, Munster etc.

Het streven is om regelmatig grote concerten te organiseren zoals:
Tijdens het 50-jarig jubileum in 2002 heeft LAMBARDI, samen met het Promenade Orkest en o.a. Ernst Daniël Smid, veel succes gehad met Verdi concerten in het Philips Muziekcentrum en Sporthal De Braak in Helmond. In totaal ruim 2000 toeschouwers waren hierbij aanwezig.
Ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan in 2007 vond in oktober van dat jaar de première  plaats van de door LAMBARDI dirigent Ton Slegers voor mannenkoor gearrangeerde Latijnse Jubiläumsmesse van Jozef Gruber. Deze mis werd samen met het symfonieorkest Helmond-Venray en de Helmondse sopraan Marijke de Witte uitgevoerd.
In november 2007 heeft LAMBARDI tweemaal de Carmina Burana van Carl Orff uitgevoerd. Op beide dagen hebben telkens 550 toeschouwers genoten van dit bijzondere en spectaculaire meesterwerk waaraan door zo’n 150 muzikanten en vocalisten is meegewerkt.
In 2012, bij gelegenheid van het 60 jarig bestaan, heeft lambardi twee operaconcerten verzorgd in de tot concertzaal omgebouwde City-Hal. Aan het concert werkte mee: sopraan Marjorie Ginczinger, bas/bariton Ernst Daniël Smid, tenor Marten Smeding en orkest Continuo.
In 2013 ontving Lambardi de publieksprijs “Helmonder van het jaar”. Later in dat jaar nam het koor na 26 jaar, met een romantisch concert in het Speelhuis, afscheid van dirigent Ton Slegers.
In 2017 nam Lambardi met succes deel aan een internationaal festival in Lindenholzhausen. Het optreden van het koor werd door de jury met brons beloond.
In 2019 voerde Lambardi onder leiding van Jos Simons en Nadia Loenders samen met Vocaal Ensemble Sirena-Eindhoven, het Gemengdkoor Synoidos-Sittard en harmonie St.Caecilia- Grevenbricht tweemaal The Armen Man van Carl Jenkins uit. Eerst in het Muziekgebouw in Eindhoven en Later in de Hanenhof te Geleen. 
Het 70 jarig jubileum werd in 2022 gevierd met een concert “Van Wenen tot Broadway” en een festival in en rond het Theater Speelhuis. Medewerking werd o.a. verleend door Laetitia Gerads en Raoul Steffani en Stadsharmonie Phileutonia.

 

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring