Ga terug naar agenda

The Armed Man Muziekgebouw Eindhoven


Zondag 22 september 2019 15.00 uur in het Muziekgebouw in Eindhoven.
Kaarten zie poster.
Klik op onderstaande link voor online bestellen bij het Muziekgebouw.
https://www.muziekgebouweindhoven.nl/nl/agenda/1870/A_Mass_for_Peace/The_Armed_Man/

Zondag 29 september 2019 15.00 uur Zalencentrum Hanenhof Geleen.
Kaarten € 15,00 p/st. voor Geleen zijn online te bestellen bij: synoidos-cecilia@gmail.com
www.koor-synoidos.nl  of  www.cecilia-online.nl

Lambardi voert deze monsterproductie uit samen met Harmonie Cecilia uit Grevenbicht, Gemengd Koor Synoidos uit Sittard en Vrouwen Koor Sirena uit Eindhoven.

Karl Jenkins (1944) is een componist uit Wales. Van zijn vader, een organist en dirigent, kreeg hij een gedegen muzikale opvoeding. Als jongen speelde Karl hobo in het nationaal jeugdorkest. Vanaf 1972 was hij als toetsenist en rietblazer lid van de rockformatie Softmachine.

“A MASS FOR PEACE” Met deze ondertitel ging in 2000 ter gelegenheid van de eeuwwisseling in de Londense Royal Albert Hall ‘The Armed Man’ in première. De componist Karl Jenkins baseerde het werk op het bekende Franse volkslied (soldatenlied) uit de 15e eeuw L’homme armé. Dit lied is in de loop der eeuwen in ontelbare composities als hoofdthema gebruikt. 

Het stuk bestaat uit dertien delen afgewisseld met literaire teksten en gebeden uit de hele wereld. Deze teksten gaan over oorlog en geweld, de gevolgen hiervan, en de hoop op duurzame vrede. Het werk werd opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo oorlog. Om het werk goed te kunnen uitvoeren is er tenminste een koor van 100 zangers en zangeressen nodig en een orkest. 

Indrukwekkend is al direct het begin wanneer in een stevige driekwartsmaat een stampvoetend koor met begeleiding van trommels haar intrede doet. Daarna wordt het L’homme armé gezongen, gevolgd door het Kyrie uit de katholieke mis met later het Sanctus en Agnus Dei. Verder Bijbelteksten, gedichten die betrekking hebben op de Vietnamese oorlog en het bombardement op Hiroshima, en een Islamitisch gebed en teksten uit het Hindoeïsme. 

Een geweldige climax wordt bereikt wanneer in het slotdeel wederom het L’homme armé klinkt met daarop volgend een koraal gebaseerd op het Bijbelboek Openbaring 21.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring